Polievka kelova s paprikou

Svetlejsia polievka, typickej kelovej vone a chuti po keli, zemiakoch a pouzitom koreni, mierne zahustena, s vlozkou pokrajaneho kelu a zemiakov.

Suroviny na 10 porcii :

Kel 800g

Slanina bez koze 50g

Cibula 120g

Zemiaky ocistene 300g

Mast vyskvarena 100g

Muka hladka 120g

Paprika mleta 5g

Cierne korenie mlete 1g

Majoran 1g

Vyvar B 2 400g

Cesnak 10g

Sol 20g

Polievkove korenie 20g

Postup :

Ocisteny, oplachnuty kel pokrajame na drobnejsie rezance, kratko sparime a precedime.

Slaninu pokrajame na drobne kocky, ciastocne rozpustime pridame nadrobno pokrajanu cibulu, oprazime dozlata a zalejeme mensim mnozstvom vody.

Do takto prirpaveneho zakladu vlozime spraeny kel, ocistene a na kocky pokrajane zemiaky, mierne osolime a uvarime takmer domakka (rozvarenie nie je vhodne).

Z masti a muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mletu papriku a za staleho preslahavanie drotenou metlou zaprazku zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut. Ku koncu varenia pridame cesnak rozotrety so solou a mlete cierne korenie.

Prevarenu polievku precedime, vlozime do nej uvareny kel so zemiakmi, starostlivo rozdrvenym majoran a kratko povarime.

Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *