Svetlejsia polievka, typickej kelovej vone a chuti po keli, zemiakoch a pouzitom koreni, mierne zahustena, s vlozkou pokrajaneho kelu a zemiakov.
Suroviny na 10 porcii :
Kel 800g
Slanina bez koze 50g
Cibula 120g
Zemiaky ocistene 300g
Mast vyskvarena 100g
Muka hladka 120g
Paprika mleta 5g
Cierne korenie mlete 1g
Majoran 1g
Vyvar B 2 400g
Cesnak 10g
Sol 20g
Polievkove korenie 20g
Postup :
Ocisteny, oplachnuty kel pokrajame na drobnejsie rezance, kratko sparime a precedime.
Slaninu pokrajame na drobne kocky, ciastocne rozpustime pridame nadrobno pokrajanu cibulu, oprazime dozlata a zalejeme mensim mnozstvom vody.
Do takto prirpaveneho zakladu vlozime spraeny kel, ocistene a na kocky pokrajane zemiaky, mierne osolime a uvarime takmer domakka (rozvarenie nie je vhodne).
Z masti a muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mletu papriku a za staleho preslahavanie drotenou metlou zaprazku zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut. Ku koncu varenia pridame cesnak rozotrety so solou a mlete cierne korenie.
Prevarenu polievku precedime, vlozime do nej uvareny kel so zemiakmi, starostlivo rozdrvenym majoran a kratko povarime.
Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim.