Kremovohneda polievka, charakteristickej vone a chuti po susenych hriboch, kyslej kapuste a smotane. Primerane zahustena, kyslastej chuti.
Suroviny na 10 porcii :
Kapusta kysla 700g
Hriby susene 20g
Zemiaky ocistene 350g
Mast vyskvarena 100g
Muka hladka 80g
Rasca 0,5g
Sol 20g
Cierne korenie mlete 1g
Voda pitna na uvarenie zemiakov a kapusty 2500g
Vajce 4ks
Smotana kysla 12% 200g
Postup :
Vopred namocene suene hriby varime a pridame do nich na kocky pokrajane zemiaky. Osobitne varime kyslu kapustu, ktoru vopred pokrajame. Ked je kapusta makka, pridame do nej uvarene hriby a zemiaky. Na masti pripravime z hladkej muky svetlu zaprazku, ktoru rozslahame so studenou vodou a zalejeme kapustu so zemiakmi. Spolu vsetko povarime asi 10 minut. Pred koncom varu dochutime solou, rascou, ciernym mletym korenim a zavarime rozslahane vajcia tak, aby sa v polievke vytvorili hrudky. Nakoniec polievku zjemnime kyslou smotanou (mozeme ju osobitne vkladat pri podavani kazdej porcie).