Polievka kelova s ryzou

Biela az smotanovozlta polievka, typickej kelovej vone a chuti, mierne zahustena, s vlozkou pokrajaneho kelu a domakka uvarenej ryze.

Suroviny na 10 porcii :

Kel 300g

Ryza 100g

Voda pitna na uvarenie kelu a ryze podla potreby

Sol 20g

Margarin 100g

Muka hladka 100g

Vyvar B 3 000g

Muskatovy kvet mlety 1g

Mlieko konzumne 250g

Polievkove korenie 20g

Petrzlenova vnat – pazitka

Postup :

Ocisteny, oplachnuty kel pokrajem na drobnejsie rezance, kratko sparime, scedime, zalejeme mensim nozstvom vody, mierne osolime a uvarime takmer domakka.

Prebratu, starostlivo preplachnutu ryzu niekolkokrat prelejeme vriacou vodou a uvarime v mierne osolenej vode domakka.

Z margarinu a muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mlety muskatovy kvet, za staleho preslahavania drotenou metlou zalejem vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej hodinu. Ku koncu varu pridame mlieko a este kratko povarime.

Takto prevarenu polievku precedime cez jemne cedidlo (spicak), pridame predvareny kel a ryzu a znova kratko povarime.

Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim, podla potreby dosolime. oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat pridame do polievky pri podavani.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *