Svetlejsia polievka, typickej vone a chuti po pouzitom keli, slanine a koreni, mierne zahustena, s vlozkou poduseneho kelu.
Suroviny na 10 porcii :
Kel 750g
Margarin 100g
Muka hladka 120g
Vyvar B 2700g
Cierne korenie mlete 1g
Cesnak 20g
Sol 20g
Majoran 1g
Cibula 150g
Slanina bez koze 50g
Polievkove korenie 20g
Postup :
Z masti a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, ktoru za staleho preslahavania drotenou metlou zalejeme 2,5l vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a za obcasneho miesania varime najmenej 20 minut. Ku koncu varu pridame cesnak rozotrety so solou a mlete cierne korenie.
Do prevarenej polievky pridame kel poduseny na cibulke a slanine, starostlivo rozdrveny majoran a velmi kratko povarime. Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim.
Priprava kelu:
Jemno pokrajanu cibulu oprazime dozlata na slanine pokrajanej na drobne kocky a ciastocne rozpustenej a zalejeme zvyskom vyvaru.
Do takto pripraveneho zakladu vlozime ocisteny, starostlivo oplachnuty a kratko spareny kel a udusime takmer do makka.