Polievka kelova

Svetlejsia polievka, typickej vone a chuti po pouzitom keli, slanine a koreni, mierne zahustena, s vlozkou poduseneho kelu.

Suroviny na 10 porcii :

Kel 750g

Margarin 100g

Muka hladka 120g

Vyvar B 2700g

Cierne korenie mlete 1g

Cesnak 20g

Sol 20g

Majoran 1g

Cibula 150g

Slanina bez koze 50g

Polievkove korenie 20g

Postup :

Z masti a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, ktoru za staleho preslahavania drotenou metlou zalejeme 2,5l vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a za obcasneho miesania varime najmenej 20 minut. Ku koncu varu pridame cesnak rozotrety so solou a mlete cierne korenie.

Do prevarenej polievky pridame kel poduseny na cibulke a slanine, starostlivo rozdrveny majoran a velmi kratko povarime. Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim.

Priprava kelu:

Jemno pokrajanu cibulu oprazime dozlata na slanine pokrajanej na drobne kocky a ciastocne rozpustenej a zalejeme zvyskom vyvaru.

Do takto pripraveneho zakladu vlozime ocisteny, starostlivo oplachnuty a kratko spareny kel a udusime takmer do makka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *