Svetla rajciakova polievka, charakteristickej vone a chuti po pouzitych zemiakoch, smotane a dalsich surovinach, mierne zahustena, s vlozkou zemiakov.
Suroviny na 10 porcii :
Zemiaky ocistene – 900g
Mast vyskvarena – 100g
Muka hladka – 100g
Vyvar B – 2500g
Cibula – 100g
Rajciakovy pretlak – 300g
Sol 20g
Cukor – 100g
Smotana kysla 12% – 200g
Postup :
Z polovice mnozstva tuku a preosiatej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme asi 2/3 mnozstva vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut.
Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na druhej polovici tuku dozlata, pridame rajciakovy pretlak, mierne spenime, zalejeme zvyskom vyvaru a zavarime.
Ocistene, umyte a na mensie kocky pokrajane zemiaky vlozime do pripraveneho vriaceho cibuloveho zakladu s rajciakovym pretlakom, osolime a nechame pomaly varit. Do polomakka uvarene zemiaky zalejeme zahustenym vyvarom a spolu dovarime. Kratko pred ukoncenim varu prichutime cukrom a podla potreby solou.
Pri podavani davame osobitne do kazdej porcie prislusne mnozstvo rozslahanej kyslej smotany.