Polievka zemplinska

Svetla rajciakova polievka, charakteristickej vone a chuti po pouzitych zemiakoch, smotane a dalsich surovinach, mierne zahustena, s vlozkou zemiakov.

 

Suroviny na 10 porcii :

Zemiaky ocistene – 900g

Mast vyskvarena – 100g

Muka hladka – 100g

Vyvar B – 2500g

Cibula – 100g

Rajciakovy pretlak – 300g

Sol 20g

Cukor – 100g

Smotana kysla 12% – 200g

 

Postup :

Z polovice mnozstva tuku a preosiatej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme asi 2/3 mnozstva vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut.

Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na druhej polovici tuku dozlata, pridame rajciakovy pretlak, mierne spenime, zalejeme zvyskom vyvaru a zavarime.

Ocistene, umyte a na mensie kocky pokrajane zemiaky vlozime do pripraveneho vriaceho cibuloveho zakladu s rajciakovym pretlakom, osolime a nechame pomaly varit. Do polomakka uvarene zemiaky zalejeme zahustenym vyvarom a spolu dovarime. Kratko pred ukoncenim varu prichutime cukrom a podla potreby solou.

Pri podavani davame osobitne do kazdej porcie prislusne mnozstvo rozslahanej kyslej smotany.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *