Polievka zemiakova topolcianska

Svetla polievka so zemiakmi, hrachom, krupami a zeleninou, charakteristickej vone po pouzitych zemiakoch a dalsich surovinach, primerane husta, s vlozkou zemiakov, krup a masa.

Suroviny na 10 porcii : 

Hrach – 120g

Krupy trhane – 120g

Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu a krup – podla potreby

Hovadzie maso predne alebo orez – 250g

Voda pitna – 2500g

Zelenina korenova – 250g

Zemiaky ocistene – 420g

Mast vyskvarena – 50g

Cibula – 50g

Muka hladka – 30g

Sol – 30g

Cierne korenie mlete – 1g

Polievkove korenie – 20g

Petrzlenova vnat – pazitka – 10g

 

Postup :

Prebraty hrach dobre preplachneme, zalejeme potrebny mnozstvom vody a nechame namoceny aby dobre napucal (podla druhu a kvality hrachu). Hrach potom uvarime domakka vo vode v ktorej sa macal.

Osobitne uvarime vo vode domakka krupy, preplachneme ich vodou a nechame odkvapkat.

Oplachnute maso vlozime do chodnej nadoby, zalejeme vodou, uvedieme do varu, mierne osolime a pomaly varime domakka. Uvarene maso vyberieme a pokrajame na male kocky.

Ocistenu oplachnutu na kocky pokrajanu zeleninu a na kocky pokrajane ocistene zemiaky zalejeme castou vyvaru a uvarime domakka.

Na tuku oprazime dozlata nadrobno pokrajanu cibulu, pridame preosiatu hladku muku a pripravime svetlu zaprazku. Za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme zvyskom vlazneho vyvaru z masa, uvedieme do vrau a za obcasneho miesania pomaly varime. Ku koncu varu pridame uvarenu zeleninu so zemiakmi, hrach a krupy. Vsetko spolu krato povarime, dochutime lmetym ciernym korenim a polievkovym korenim.

Pri podavani vlozime do kazdej porcie prislusne mnozstvo na kocky pokrajaneho masa a oplachnutu , najemno pokrajanu petrzlenovu vnat.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *