Svetla polievka so zemiakmi, hrachom, krupami a zeleninou, charakteristickej vone po pouzitych zemiakoch a dalsich surovinach, primerane husta, s vlozkou zemiakov, krup a masa.
Suroviny na 10 porcii :
Hrach – 120g
Krupy trhane – 120g
Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu a krup – podla potreby
Hovadzie maso predne alebo orez – 250g
Voda pitna – 2500g
Zelenina korenova – 250g
Zemiaky ocistene – 420g
Mast vyskvarena – 50g
Cibula – 50g
Muka hladka – 30g
Sol – 30g
Cierne korenie mlete – 1g
Polievkove korenie – 20g
Petrzlenova vnat – pazitka – 10g
Postup :
Prebraty hrach dobre preplachneme, zalejeme potrebny mnozstvom vody a nechame namoceny aby dobre napucal (podla druhu a kvality hrachu). Hrach potom uvarime domakka vo vode v ktorej sa macal.
Osobitne uvarime vo vode domakka krupy, preplachneme ich vodou a nechame odkvapkat.
Oplachnute maso vlozime do chodnej nadoby, zalejeme vodou, uvedieme do varu, mierne osolime a pomaly varime domakka. Uvarene maso vyberieme a pokrajame na male kocky.
Ocistenu oplachnutu na kocky pokrajanu zeleninu a na kocky pokrajane ocistene zemiaky zalejeme castou vyvaru a uvarime domakka.
Na tuku oprazime dozlata nadrobno pokrajanu cibulu, pridame preosiatu hladku muku a pripravime svetlu zaprazku. Za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme zvyskom vlazneho vyvaru z masa, uvedieme do vrau a za obcasneho miesania pomaly varime. Ku koncu varu pridame uvarenu zeleninu so zemiakmi, hrach a krupy. Vsetko spolu krato povarime, dochutime lmetym ciernym korenim a polievkovym korenim.
Pri podavani vlozime do kazdej porcie prislusne mnozstvo na kocky pokrajaneho masa a oplachnutu , najemno pokrajanu petrzlenovu vnat.