Svetlohraskova, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), vyraznej vone a chuti po hrachu, cesnaku a koreni, kremovo zahustena, s vlozkou uvarenych krup.
Suroviny na 10 porcii :
Hrach – 200g
Krupy trhane – 100g
Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu a krup – podla potreby
Mast vyskvarena – 100g
Muka hladka – 50g
Vyvar B – 2800g
Cierne korenie mlete – 1g
Cesnak – 10g
Sol – 20g
Polievkove korenie – 20g
Majoran – 1g
Petrzlenova vnat – pazitka – 10g
Postup :
Prebraty hrach niekolkokrat dobre umyjeme, zalejeme potrebnym mnozstvom vody a nechame namoceny, aby dobre napucal (podla druhu a kvality pouziteho hrachu). Napucany hrach vo vode v ktorej sa macl, uvarime domakka a prelisujeme.
Osobitne uvarime krupy vo vode domakka, potom ich preplachneme vodou a nechame odkvapkat.
Z bravcovej masti a preosiatej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime aspon 20 minut. Potom pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.
Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez huste cedidlo, pridame uvarene krupy, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.
Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.