Polievka hrachova s krupami

Svetlohraskova, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), vyraznej vone a chuti po hrachu, cesnaku a koreni, kremovo zahustena, s vlozkou uvarenych krup.

Suroviny na 10 porcii :

Hrach – 200g

Krupy trhane – 100g

Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu a krup – podla potreby

Mast vyskvarena – 100g

Muka hladka – 50g

Vyvar B – 2800g

Cierne korenie mlete – 1g

Cesnak – 10g

Sol – 20g

Polievkove korenie – 20g

Majoran – 1g

Petrzlenova vnat – pazitka – 10g

 

Postup :

Prebraty hrach niekolkokrat dobre umyjeme, zalejeme potrebnym mnozstvom vody a nechame namoceny, aby dobre napucal (podla druhu a kvality pouziteho hrachu). Napucany hrach vo vode v ktorej sa macl, uvarime domakka a prelisujeme.

Osobitne uvarime krupy vo vode domakka, potom ich preplachneme vodou a nechame odkvapkat.

Z bravcovej masti a preosiatej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime aspon 20 minut. Potom pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.

Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez huste cedidlo, pridame uvarene krupy, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.

Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *