Hraskovozelena, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), hrachovej vone, chuti hrachu a udeneho masa s cesnakom a korenim, hustejsej konzistencie, s vlozkou pokrajaneho masa.
Suroviny na 10 porcii :
Hrach – 300g
Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu – podla potreby
Bravcove udene kolienko s kostou – 650g
Mast vyskvarena – 100g
Muka hladka – 120g
Cierne korenie mlete – 0,5g
Majoran – 0,5g
Cesnak – 20g
Sol – 20g
Polievkove korenie – 20g
Voda pitna na uvarenie kolienka – 2500g
Postup :
Prebraty hrach niekolkokrat umyjeme, zalejeme vodou a nechame macat, aby dobre napucal. Napucany hrach vo vode, v ktorej sa macal, uvarime domakka a prelisujeme.
Udene bravcove kolienko dobre ocistime, umyjeme, zalejeme vodou, uvarime takmer domakka, vykostime a pokrajame na mensie kusky (3 kusky na porciu).
Z bravcovej masti a preositaej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom z udeneho masa, uvedieme do varu a za obcasneho preslahavania povarime asi 10 minut. Potom pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.
Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez cedidlo, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.
Pri podavani vlozime do kazdej porcie prislusne mnozstvo pokrajaneho udeneho masa.