Polievka hrachova s udenym kolienkom

Hraskovozelena, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), hrachovej vone, chuti hrachu a udeneho masa s cesnakom a korenim, hustejsej konzistencie, s vlozkou pokrajaneho masa.

Suroviny na 10 porcii :

Hrach – 300g

Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu – podla potreby

Bravcove udene kolienko s kostou – 650g

Mast vyskvarena – 100g

Muka hladka – 120g

Cierne korenie mlete – 0,5g

Majoran – 0,5g

Cesnak – 20g

Sol – 20g

Polievkove korenie – 20g

Voda pitna na uvarenie kolienka – 2500g

 

Postup :

Prebraty hrach niekolkokrat umyjeme, zalejeme vodou a nechame macat, aby dobre napucal. Napucany hrach vo vode, v ktorej sa macal, uvarime domakka a prelisujeme.

Udene bravcove kolienko dobre ocistime, umyjeme, zalejeme vodou, uvarime takmer domakka, vykostime a pokrajame na mensie kusky (3 kusky na porciu).

Z bravcovej masti a preositaej hladkej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom z udeneho masa, uvedieme do varu a za obcasneho preslahavania povarime asi 10 minut. Potom pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.

Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez cedidlo, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.

Pri podavani vlozime do kazdej porcie prislusne mnozstvo pokrajaneho udeneho masa.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *