Polievka zemianska

Svetla paprikovocervena polievka, charakteristickej vone po zemiakoch a cibulovej zaprazke, typickej zemiakovej, korenistej chuti, mierne zahustena zemiakmi a zaprazkou s vlozkou trhancov. Zvyraznena kyslou kapustou.

 

Suroviny na 10 porcii :

Zemiaky ocistene – 500g

Voda pitna – 2500g

Mast vyskvarena – 100g

Cibula – 100g

Muka hladka – 100g

Rasca – 1g

Paprika mleta – 10g

Sol – 30g

 

Trhance :

Muka hruba – 60g

Vajce – 1ks

Kapusta kysla – 600g

 

Postup:

Ocistene zemiaky pokrajame na kocky, vlozime do 2/3 vody varit, pocas varenia ich osolime. Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na masti do spenenia, zasypeme preosiatou hladkou mukou a spolu oprazime do zlata, pridame rascu a mletu papriku, mierne spenime a zalejeme zvysnym mnozstvom vody, za staleho preslahavania drotenou metlou privedieme do varu. Rozvarenu zaprazku nalejeme do zemiakov a spolu povarime. Pred dovarenim do takto pripravenej polievky zavarime trhance. Trhance pripravujeme z muky a vajca, ktore spolu vymiesime na nie prilis huste cesto, aby sa dalo trhat. Nakoniec polievku podla potreby osolime. Pri podavani polievky ako vlozku osobitne podavame pokrajanu surovu kapustu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *