Svetla paprikovocervena polievka, charakteristickej vone po zemiakoch a cibulovej zaprazke, typickej zemiakovej, korenistej chuti, mierne zahustena zemiakmi a zaprazkou s vlozkou trhancov. Zvyraznena kyslou kapustou.
Suroviny na 10 porcii :
Zemiaky ocistene – 500g
Voda pitna – 2500g
Mast vyskvarena – 100g
Cibula – 100g
Muka hladka – 100g
Rasca – 1g
Paprika mleta – 10g
Sol – 30g
Trhance :
Muka hruba – 60g
Vajce – 1ks
Kapusta kysla – 600g
Postup:
Ocistene zemiaky pokrajame na kocky, vlozime do 2/3 vody varit, pocas varenia ich osolime. Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na masti do spenenia, zasypeme preosiatou hladkou mukou a spolu oprazime do zlata, pridame rascu a mletu papriku, mierne spenime a zalejeme zvysnym mnozstvom vody, za staleho preslahavania drotenou metlou privedieme do varu. Rozvarenu zaprazku nalejeme do zemiakov a spolu povarime. Pred dovarenim do takto pripravenej polievky zavarime trhance. Trhance pripravujeme z muky a vajca, ktore spolu vymiesime na nie prilis huste cesto, aby sa dalo trhat. Nakoniec polievku podla potreby osolime. Pri podavani polievky ako vlozku osobitne podavame pokrajanu surovu kapustu.