Svetla polievka, charakteristickej vone a chuti po pouzitej baranine, kyslej kapuste, cesnaku a dalsich prisadach, primerane zahustena, s vlozkou pokrajaneho masa, kapusty a kyslej smotany.
Suroviny na 10 porcii :
Baranie maso predne s kostou 600g
Voda pitna na uvarenie masa 2 500g
Kapusta kysla 700g
Mast vyskvarena 100g
Cibula 100g
Muka hladka 100g
Cesnak 20g
Sol 30g
Cierne korenie mlete 1g
Zazvor 1g
Smotana kysla 12% 250g
Postup :
Baranie maso dobre oplachneme a vlozime do osolenej vriacej vody. Uvarene maso vyberieme, vykostime a pokrajame na mensie kusky (asi 2 kusky na porciu).
Kyslu kapustu podla potreby pokrajame, preplachneme vodou (ak je velmi kysla), zalejeme 2/3 mnozstva vyvaru z baranieho masa a uvarime do polomakka.
Na tuku dozlata oprazime ocistenu, nadrobno pokrajanu cibulu, pridame preostiatu hladku muku, pripravime svetlu zaprazku, do ktorej pridame mletu papriku a nechame ju spenit. Za staleho preslahavania drotenou metlou zaprazku zalejeme zvyskom vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime aspon 20 minut.
Do zahusteneho vyvaru pridame uvarenu kapustu, cesnak rozotrety so solou, korenie, nastruhany zazvor a vsetko spolu este povarime.
Hotovu polievku podla potreby dochutime solou. Pri podavani vkladame do kazdej porcie uvedene mnozstvo pokrajaneho masa a rozslahanu kyslu smotanu.