Hráškovozelená, prípadne žltkastá polievka (podľa druhu použitého hrachu), s prísadou papriky, hrachovej vôňe, hrachovej chuti s cesnakom a korením, hustejšia, s vložkou pokrájaných párkov.
Suroviny na 10 porcíí :
Hrach 400g
Masť vyškvarená 100g
Cibuľa 100g
Múka hladká 100g
Paprika mletá 10g
Majorán 1g
Voda pitná 2 700g
Cesnak 20g
Soľ 30g
Párky jemné 200g
Polievkové korenie 20g
Postup:
Prebratý hrach niekoľkokrát starostlivo prepláchneme, zalejeme vodou a necháme máčať, aby dobre napučal (podľa druhu a veľkosti použitého hrachu). Napučaný hrach v tej istej vode uvaríme domäkka a prelisujeme.
Na masti dozlata opražíme jemno pokrájanú cibuľu, zasypeme ju múkou, pripravíme svetlú zápražku a pridáme do nej mletú papriku. Za stáleho prešlahávania drôtenou metlou zalejem zápražku vlažným vývarom, uvedieme do varu a za občasného miešania pomaly varíme najmenej jednu hodinu.
Ku koncu varu pridáme prelisovaný hrach, cesnak rozotretý so soľou a rozdrvený majorán. Polievku krátko povaríme a precedíme.
Do precedenej polievky pridáme párky pokrájané na jemné plátky a znovu krátko povaríme. Nakoniec dochutíme polievkovým korením