Hráškovozelená, prípadne žltkastá polievka (podľa druhu použitého hrachu), s prísadou papriky, hrachovej vôňe, hrachovej chuti s cesnakom a korením, hustejšia, s vložkou pokrájaných párkov.

Suroviny na 10 porcíí :

Hrach 400g

Masť vyškvarená 100g

Cibuľa 100g

Múka hladká 100g

Paprika mletá 10g

Majorán 1g

Voda pitná 2 700g

Cesnak 20g

Soľ 30g

Párky jemné 200g

Polievkové korenie 20g

Postup:

Prebratý hrach niekoľkokrát starostlivo prepláchneme, zalejeme vodou a necháme máčať, aby dobre napučal (podľa druhu a veľkosti použitého hrachu). Napučaný hrach v tej istej vode uvaríme domäkka a prelisujeme.

Na masti dozlata opražíme jemno pokrájanú cibuľu, zasypeme ju múkou, pripravíme svetlú zápražku a pridáme do nej mletú papriku. Za stáleho prešlahávania drôtenou metlou zalejem zápražku vlažným vývarom, uvedieme do varu a za občasného miešania pomaly varíme najmenej jednu hodinu.

Ku koncu varu pridáme prelisovaný hrach, cesnak rozotretý so soľou a rozdrvený majorán. Polievku krátko povaríme a precedíme.

Do precedenej polievky pridáme párky pokrájané na jemné plátky a znovu krátko povaríme. Nakoniec dochutíme polievkovým korením

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *