Polievka zelerova

Smotanovozltkasta polievka, typyckej zelerovej vone, jemnej chuti, kremovo zahustena, s vlozkou nadrobno pokrajaneho zeleru.

Suroviny na 10 porcii :

Zeler 750g

Voda pitna 2 400g

Maslo 100g

Muka hladka 180g

Muskatovy kvet mlety 0,5g

Mlieko konzumne 500g

Polievkove korenie 20g

Sol 30g

Petrzlenova vnat – pazitka 10g

Postup :

Ocisteny, oplachnuty zeler pokrajame na drobne kocky, zalejem vyvarom a uvarime takmer domakka (rozvarenie nie je vhodne).

Z tuku a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mlety muskatovy kvet, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu, pridame odvar zo zeleru a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut. Ku koncu varu pridame 3/5 davky mlieka, kratko povarime a precedime cez huste cedidlo.

Do precedenej polievky vlozime uvareny zeler, kratko povarime, dochutime polievkovym korenim, pripadne solou. Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *