Biela az smotanovozltkasta polievka, typickej vone po pouzitej kyslej kapuste, primerane kyslastej kapustovej chuti, hustejsej konzistencie, s kapustou a zemiakmi.
Suroviny na 10 porcii :
Kapusta kysla 750g
Voda pitna 1 800g
Zemiaky ocistene 400g
Rasca 1g
Mast vyskvarena 100g
Muka hladka 120g
Mlieko konzumne 500g
Sol 30g
Petrzlenova vnat – pazitka 10g
Postup :
Kyslu kapustu podla potreby pokrajame, preplachneme vodou (ak je velmi kysla), zalejeme potrebnym mnozstvom vyvaru a uvarime do polomakka.
Ocistene, oplachnute zemiaky pokrajame na mensie kocky, zalejem zvysnym vyvarom, pridame rascu a do polomakka uvarime.
Z tuku a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, primiesame do polomakkej kapusty a pomaly spolu varime najmenej 20 minut. Potom pridame polomakka zemiaky, vsetko uvarime domakka, pridame mlieko a polievku este kratko povarime.
Hotovu polievku podla potreby dochutime solou. Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.